Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Itaallased küsivad Savisaarelt kaevuluuki

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tallinna kesklinna tänavatelt on linna nimega kaevuluugid ammu kadunud. Neid leidub veel näiteks elumajade hoovides.
Tallinna kesklinna tänavatelt on linna nimega kaevuluugid ammu kadunud. Neid leidub veel näiteks elumajade hoovides. Foto: Uwe Gnadenteich

Neil päevil laekus Tallinna linnavalitsusse linnapea Edgar Savisaarele adresseeritud kiri, mille saatnud Itaalia linna Ferrara abilinnapea Aldo Modonesi palub pealinna meerilt üht kanalisatsiooni- või muu tänavakaevu luuki.


Kaevuluugil peaks olema kirjas Tallinna nimi ning itaallased tahavad selle muuseumisse paigutada. Kirjast selgub, et Ferraras tegutseb erainitsiatiivil asutatud Rahvusvaheline Kaevuluukide Muuseum - Museo Internazionale delle Ghise.

Muuseumi asutaja on sinjoor Stefano Bottoni, kes on pannud aluse ka Ferrara tänavamuusika festivalile. Pärast festivali korraldamist olevat Bottoni aga mõistetega «tänav» ja «kunst» edasi mänginud ja nii välja jõudnud kaevuluukide näituse ning sealt edasi lausa muuseumini.

Seni linnast linna rännanud kaalukas väljapanek leiab endale sellest sügisest alalise asukoha Ferrara kesklinnas, mis sarnaselt Tallinna vanalinnale kuulub UNESCO kultuuripärandi hulka. Muuseumile on oma nimetusega kaevuluuke annetanud juba paljud maailma linnad.

Ja seda hoolimata sellest, et muuseumipidajad paluvad annetajatel tasuda raskete eksponaatide transpordikulud. Niisuguse palve on nad esitanud ka Tallinna linnale. Samuti soovitakse, et kaevuluugi läbimõõt oleks 60-70 sentimeetrit ning kaal jääks 50 ja 60 kilogrammi vahele ning et sellele oleks kirjutatud linna nimi.

Kuna Ferrara on Tartu sõpruslinn, siis on Tartu Veevärgi kirjadega luuk sinjoor Bottoni kollektsioonis juba olemas ning selle eest avaldatakse muuseumi veebilehel tänu Laine Jänesele.

Märksõnad

Tagasi üles