Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Siim Tuisk: kas Eestil jätkub julgust?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Siim Tuisk.
Siim Tuisk. Foto: Mati Hiis

Kui me tahame üles ehitada e-Eestit, siis on kätte jõudnud üks valikukohtadest. Kui lähme NSA skandaalist edasi ilma muudatusi tegemata, võime end internetis USA vasallideks kuulutada, kirjutab internetiaktivist Siim Tuisk.

nne kui jõuan pealkirjas esitatuni, tahaksin meelde tuletada üht väikest detaili neile, kes elasid Nõukogude Liidu lagunemise ajal. Kas mäletate, kuidas enne viimast tankide tulekut, siis, kui keegi enam eriti ei uskunud, et kommunistid oma võimu jõuga kehtestama hakkavad, muutusid tähtsaks pisiasjad? Mõtlematud ütlused, mis ideoloogiliselt «valeks» tembeldati ja takistuseks said? Kuidas täiesti avalikult kõigest rääkida oli siiski pisut hirm? Kui valitses teadmatus, kas räägitu ehk kunagi kahjuks ei tule? Mäletate? Pidage seda nüüd järgneva juures meeles, ehk on sellest abi esitatud küsimustele vastamisel.

Eelmisest neljapäevast, 6. juunist alates on siia jõudnud uudiseid, kuidas Ameerika valitsus NSA-nimelise agentuuri kaudu kogu ülejäänud maailma pealt kuulab. Kuulujutud ja ohutunne on Patriot Acti (USA seadus, mis annab terrorismivastases sõjas muu hulgas loa salaja pealt kuulata ja salvestada telefonikõnesid – toim) ja teisi hilisemaid seaduseparandusi algusest peale saatnud, nüüd aga hakkavad selguma ka täpsemad põhjused.

Tagasi üles