Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Kahel aastal esietendunud 375 lavastusest kaheksa pääses festivalile

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iir Hermeliin
Iir Hermeliin Foto: Mihkel Maripuu

Septembri alguses Eesti teatri paremiku Tartusse toova teatrifestivali «Draama 2013» kuratoor on teatrikunstnik Iir Hermeliin.

«Kunstnikuna olen kogu oma elu loonud ruume,» tunnistab Hermeliin, kes valis tänavu 10. sünnipäeva tähistava festivali pealkirjaks «Ruumimaagia». «Nooremana eelkõige toitnud ja väärtustanud silma. Nüüd, vana, targa ja kogenuna, on mulle tähtsaks saanud eelkõige kõikide meelte ja kõikide kunstiliikide sünergia. Nüüd tean, et ruum muutub maagiliseks siis, kui silmad hakkavad kuulma ja kõrvad nägema ning sõna ja visuaal ühinevad äkiliseks harmooniaks.»

Hermeliin arvab, et teatri kõrgelamus sünnib siis, kui on õnnestunud luua lavaruumi maagia – ja kõik kaheksa Draama põhiprogrammi valitud lavastust on suutnud seda teha. «See on isiklik ja puudutav teater,» teab Hermeliin. Sõnad on teatrikunstnikust kuraatori arvates teatris liialt üle hinnatud, sest ainult sõnadega on keeruline anda edasi meelelist kogemust. «Mõjuv teater sünnib värvi, vormi, lõhna, heli ja liikumise ning sõna koostöös.»

Tagasi üles