Rammusad jõulusöögid söödud, tahaks midagi kergemat ja ka glamuursemat – eriti kui mõelda aastalõpupidudele. Santa Maria peakokal Ilmar Ränil on varuks mõned sobivad retseptid.
Grammike kergemalt
Supp kahest püreest
Neid kahte suppi võib serveerida eraldi, aga ka ühel taldrikul koos krõbedaks praetud peekoni, röstitud kõrvitsaseemnete ja värske tüümianiga, nagu kokk seda tegi.
Kõrvitsa püreesupp
• 30 g võid
• 1 sibul
• 2 porgandit
• 400 g kõrvitsa viljaliha
• 1-2 tl jahvatatud ingverit
• 0,5 l köögiviljapuljongit
• 100 g toorjuustu
• 1-2 tl tüümiani
• 1-2 tl kurkumit
Kuumuta madalal kuumusel potis võis hakitud sibul ja porgand, kuni sibul on klaasjas. Jälgi, et sibul ei muudaks värvi. Lisa tükeldatud kõrvits ja kuumuta aeg-ajalt segades, kuni kõrvits muutub pehmemaks. Lisa puljong ja keeda kõik köögiviljad pehmeks. Püreeri saumikseriga ühtlaseks massiks, sega hulka toorjuust ja maitsesta.
Punane läätsesupp
• 30 g võid
• 1 tl röstitud vürtsköömne ja pipra segu veskis
• 1 sl jahvatatud paprikat
• 4 küüslauguküünt
• 1 porgand
• 50 ml tomatipastat
• 250 g punaseid läätsi
• 0,6 l vett või puljongit
• 2 dl vahukoort
• veidi tšillit, kivi- ja meresoola segu
Kuumuta madalal kuumusel potis võis hakitud küüslauk ja porgand, kuni viimane on pehme. Jälgi, et küüslauk ei muudaks värvi. Lisa läätsed ja kuumuta segades paar minutit. Lisa vedelik ja keeda, kuni läätsed on pehmed. Püreeri saumikseriga ühtlaseks, lisa vahukoor ja maitsesta.
Lõhe kahel viisil