Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Magnettomograafia uuring võib olla tõeline piin

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Magnetresonantstomograafis tuleb lamada torus, mille läbimõõt on umbes 60 sentimeetrit ja pikkus alla kahe meetri. Radioloogiatehnoloog jälgib kõike akna tagant.
Magnetresonantstomograafis tuleb lamada torus, mille läbimõõt on umbes 60 sentimeetrit ja pikkus alla kahe meetri. Radioloogiatehnoloog jälgib kõike akna tagant. Foto: SCANPIX

Nii mõnelgi patsiendil tekib magnetresonantstomograafis õhupuudus ja paanika.

Ehkki magnetresonantstomograafi (MRT) uuringut peetakse üheks ohutumaks ja täpsemaks radioloogiauuringuks, põhjustab see suurele hulgale inimestele ränkasid kannatusi, mille allasurumiseks on vaja kasutada isegi narkoosi.

MRT on tänapäeval arstidele suureks abimeheks, kuna sellega on tugeva magnetvälja abil võimalik saada elunditest isegi kolmemõõtmelisi kujutisi. Näiteks ultraheliga ei ole võimalik näha läbi luu, MRTga on aga võimalik visualiseerida pea- või seljaaju, neid ümbritsevad luud ja pehmed koed koos neis esinevate haiguslike muutustega.

Märksõnad

Tagasi üles