Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Brian Lassen: meid on hoiatatud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Lassen
Brian Lassen Foto: Erakogu

Päikese elektromagnetilist aktiivsust uurivad teadlased on korduvalt hoiatanud päikesetormidest põhjustatud päikesepursete eest. Maailm, milles elame, sõltub oma energia­vajaduses aga üha keerulisematest ja haavatavamatest võrkudest ja süsteemidest, mis suure tõenäosusega langeks rivist välja, kui näiteks 1859. aastal aset leidnud päikesepurse peaks kunagi korduma. Ometi usume neisse süsteemidesse samuti, nagu enne kriisi saabumist uskusime maailma majanduse stabiilsusse. See usk on rahutukstegev, sest ei ole me ju nende äralangemiseks tegelikult valmis.

Päikesetormid ei ole aga siiski ainsaks ohuks energiavarustuse pidevusele – elektrit importivad riigid sõltuvad välismaistest elektritootjatest, kes võivad tarnimise iga hetk poliitilistel või majanduslikel põhjustel lõpetada. Mida rohkem on maksejõuetuid riike, seda asjakohasem see on. Nii et kas selle asemel et keskenduda toidutootmise optimeerimisele energiatõhususe suurendamise abil, ei peaks me mõtlema rohkem sellele, kuidas olla paindlikud? Muutuvas maailmas on kohanemisvõime hädavajalik, eriti mis puutub toidutootmisse.

Olgu elektrivarustuse katkemise taga Päikese aktiivsusest põhjustatud elektromagnettorm, tehnilised rikked või poliitika, annab see toidutootmises kohe tunda. Tänapäeva loomapidamises toob voolu katkemine kaasa lüpsirobotite, söötmis- ja puhastussüsteemide, valgustus-, kliima- ja kütteseadmete, veepumpade, jahutite ja arvutite seiskumise. See tähendaks, et loomapidajatel tuleks sadu lehmasid käsitsi lüpsma hakata, ning seda kaks korda päevas, abiks vaid väike arv mehhaniseeritud tootmisega harjunud töökäsi. Samal ajal tuleb toodang hoida teatud temperatuuril, et mitte minna vastuollu toiduohutuse nõuetega – on kriitilise tähtsusega, et lüpstud piim oleks kohe jahutatud 8 kraadini ning sellisel temperatuuril peab see olema töötleja juurde saabumiseni. Nii piiratakse tarbijate tervisele potentsiaalselt ohtlike bakterite kasvu.

Tagasi üles