Päevatoimetaja:
Margus Martin

Leivo: korralik ühiselamu on osa ülikooli konkurentsivõimest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tallinna Tehnikaülikoolis avati viimati uus ühiselamu möödunud aasta lõpus.
Tallinna Tehnikaülikoolis avati viimati uus ühiselamu möödunud aasta lõpus. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) haldusdirektor Margus Leivo leiab, et ülikoolid peavad peale teadustöö ja akadeemilise õppe taseme jälgima ka oma ühiselamute elamistingimusi, mis moodustavad olulise komponendi rahvusvahelises konkurentsivõimes.

«Usun, et TTÜ on oma Mustamäele koondumise ja uute hoonete valmimisega saanud väga atraktiivseks. Alates oktoobrikuust ei ole meil ühtegi nõukogude ajast pärinevat ühiselamukohta, kõik on renoveeritud ja tänapäevaste mugavustega,» rääkis Leivo tänasel üliõpilasmajutuse teemalisel konverentsil.

Leivo sõnul on küll selge, et kena ühiselamutuba ei tee füüsika või matemaatika eksamit lihtsamaks, aga elamistingimused annavad kindlasti soodsa aluse ja eelduse selleks, et tudengid õppimises hästi edasi jõuaksid.

Tema sõnul on tudengite enda soovid väga dünaamilised: mida sooviti eile, seda peetakse täna juba iseenesestmõistetavaks. «Ühiselamutel on ka moraalse vananemise aspektid - tänapäeval peavad olema piisava mahuga internetiühendus, kindlasti televisioonikaablid ja muu selline, seda kõike tuleb uutes ühiselamutes arvestada,» rääkis Leivo.

«Tänapäevane hea ühiselamu on selline, kuhu tahetakse sisse astuda ja kus soovitakse ka korda pidada,» pidas haldusdirektor lihtsaks valemiks. «Kollektiivse vastutuse asemel on nüüd individuaalne - näiteks igal oma tualett, mida ise peab kasima.»

Lisaks ruumide korrastamisele on omaette kulu ka parklate väljaehitamine ja autoparkimise korraldamine, millega tuleb Leivo sõnul autostumise surve all paratamatult arvestada.

«Samas tuleb arvestada, et investeeringuid tudengite elamisse ei tehta niisama, need kõik tuleb läbi üüri lõpuks tagasi maksta,» lisas ta.

Tagasi üles