Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Laar: Eesti oli öösel tund aega valitsuskoalitsioonita

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Mart Laar
Mart Laar Foto: Peeter Langovits

Kahekordne endine peaminister ning Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar tunnistas TV3 saates «Värske Ekspress», et eelarvekärbete üle peetavad läbirääkimised katkesid ööl vastu neljapäeva ligi tunniks ning sisuliselt oli Eesti tolle perioodi ilma valitsuskoalitsioonita.

Laar keeldus juhtunust lähemalt rääkimast ning lubas naljaga pooleks sellest oma mälestustes kirjutada, kui aeg kunagi nende kirjutamiseks küps on. Igatahes lisas ta, et see tund aega on tal hästi ja täpselt fikseeritud.

Eelarvekärbetest edasi rääkides rõhutas Laar, et raske olukord annab Eestile võimaluse uueks majandustõusuks ning kahel korral varem on kriisile Eesti lähiajaloos järgnenud majandustõus.

Ta rõhutas, et kärpimisotsused on n-ö esimene samm, teine pakett, mis viib majanduse taas tõusule, on tema sõnul valitsuse jaoks ettevalmistamisel majandus- ja kommunikatsiooniministril Juhan Partsil.

Ta toonitas, et kindlasti ei soovi Eesti sarnaselt Lätiga langeda Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) orjusesse, kes peab nüüd oma riigile kahjulikke otsuseid langetama. Laar tõdes, et vaid haldusreformi läbiviimist saab lugeda IMFi ettekirjutustest positiivseks.

Ta tuletas meelde, et Eesti on oma väga olulised majanduspoliitilised otsused langetanud vastupidi IMFi soovitustele, pidades silmas rahareformi, proportsionaalse tulumaksu kehtestamist ning pangakriisi lahendamist 1990. aastatel.

Küsimusele, kas kärpearuteludel tõusis teemaks ka tulumaksu tõstmine, vastas Laar, et see oleks küll populaarne, kuid rumal samm, sest uueks majandustõusuks on tarvis just ettevõtlust toetada.

Ta rõhutas, et 1930. aastail Suur Depressioon nii pikaks veniski, kuna seda asuti lahendama selliste populaarsete kuid lühiajalist efekti andvate ning kokkuvtõttes rumalate sammudega.

Võimalikest kärpekohtadest rääkides tunnistas Laar, et tema arvates on portfellita ministrikohad praeguses Eestis ebavajalikud ning hoolimata sellest, et konkreetsed inimesed neil ametikohtadel teevad tubli tööd, võiks need bürood ja ametikohad pikas plaanis likvideerida. 

Tagasi üles