Kas hea eestimaine sügisõun on magus või hapu, roheline või punane? Arter otsis parimat ubinat.
Mulle meeldib see õun...
Tänavu on õunasaak sama heitlik kui ilm. Mõnes kohas on puud viljade raskuse all lookas, mujal leiad suure otsimise peale mõne vissi.
Ja küllap just sellepärast on Eestis kasvanud õunad praegu lausa kulla hinnas, näiteks Tallinna keskturul küsiti esmaspäeval kodumaiste õunte kilo eest 40 krooni. Kuigi meie oma ubinate välimus jätab tihti kõvasti soovida, on neil võrratu lõhn ja... hapukas maitse. Nii et kellele meeldivad hapud õunad, nende hing on rahul, nagu võib järeldada Arteri testist.
Martsipan
Vana taluaedadest tuntud õunasort.
Paljudele meenutab lapsepõlvesuvesid maal
vanaema juures.
Testijad: Imemagus, kõvemat sorti. Mage, kuigi krõmps ja mahlane. Kõige parem õun niisama söömiseks. Mahe-mahe-mahe! Hea õun! Söö või kaks kilo järjest! Läägemagus, aga nostalgiahõnguline.
30,5 punkti
Sügisdessert
Kuigi õunasordi aretas Aleksander Siimeon Polli õunaaias juba 1946. aastal, registreeriti see alles neli aastat tagasi.
Testijad:Roheline ja punaste põskedega, mahe ja pehme, tunda on martsipani maitset. Õige sügisese maitsega õun. Pehme nagu pai. Tõeline dessert, sügisehõnguline. Natuke igava maitsega, ei hapu ega magus. Võib öelda, keskpärane.
27 punkti
Aia ilu
Väga kaunid rohekaskollased punaka varjundiga mahlased magushapud õunad aretas Aleksander Siimon 1945. aastal.
Testijad: Kollakas-punakas. Kõva ja suhteliselt hapu, kindlasti hea õunakoogiks. Peaks veel küpsema. Krõmps ja hapu. Nii hapu, et pisarad tulevad silma. Suhkrut, palun!
Õunakoogi õun. Hästi hapu, aga muidu väga mahlane ja hea. Ilus õun ja selle eest ka punktid. Hapu. Koogiks kindlasti hea. Ilus, aga ilu ei panda padaje, kuid ülihapusid õunu ainult patta ja moosiks!
23 punkti
Joonatan
Uus punapõskne sügissort
Testijad: Kõva ja hapukas, siiski ka suhkruseid noote. Mõrkjashapu krõmps õun. Maitsevarjundiga, värske ja toniseeriv. Hästi maitsev. Sööks, kuni kõht valutab! No ei ole minu õun, ei ole... Aga see ei tähenda, et pole hea... Väga mahlane, värske mekiga.
23 punkti
Tallinna pirnõun
Vana õunasort, mida kasvatati nii talu- kui ka linnaaedades.
Testijad: Pehme. Läila. Väga meeldiv üllatus. Kaubandusliku välimusega. Nagu puder, lääge-magus. Ongi natuke pirni moodi! Põnev, mahe, sobib ka vanadele ja kehvade hammastega inimestele.
22 punkti
Krameri tuviõun
Kena välimusega lauaõuna aretas 1930ndail Järvamaa talupidaja
perest pärit Otto Kramer Tallinnas.
Testijad: Kõva, peaks veel valmima. Mahedapoolse maitsega. Taas üks mõnus krõmps õun, meeldivalt hapukas. Ei üllata millegagi, kerge unustada. Kõva, maitset vähe. Maitse pole suurem asi, aga igavusest võib süüa küll. Sellest valikust kindlalt teisel kohal. Hea maitse, parajalt haput, parajalt magusat maiku. Välimus ka kena. Väga hea õunasort.
21,5 punkti
Vahur
Sellegi sordi aretas Aleksander Siimon.
Testijad: Rohuroheline, üsna hapu koogiõun, aga kannatab ka niisama süüa. Kentsaka maitsega: läila-hapukas. Võiks krõpsum olla. Näeb välja nagu poeõun. Pehme, maitset vähe. Mitte niivõrd söömis-, kui just koogi-, salati- vms õun. Erakordselt sümpaatne, kuldreneti maitse ja antoonovka järelmaitsega.
22 punkti
Koit
Samuti Aleksander Siimoni aretatud sort on registreeritud 2001. aastal. Kollakasvalged mahlased magushapud lauaõunad valmivad septembris.
Testijad: Tundub, et see õun pole veel valmis. Hapukapoolne. Suhteliselt kõva. Hea õunakoogiks. Hea krõmps hapu õun. Hapu ja kõva, niisama ei näriks, paneks koogi sisse. Krõmpsub hästi, aga natuke hapu. Hapuvõitu minu maitse jaoks. Muidu üsna meeldiv, eestimaise õuna mekk man. Kõva, hapu, ilmselt hea kisselliõun.
21 punkti