Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Stora Enso koondab Paikusel 124 inimest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saeveski
Saeveski Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Teisipäeva hommikul kell 8.45 üldkoosolekule kutsutud Stora Enso Timberi Paikuse saeveski töötajad kuulsid oma Soome ülemustelt ootamatut uudist: aasta lõpuks koondatakse kõik 124 inimest ja vara müüakse maha.


Stora Enso Timberi tegevjuht Hannu Kasurinen ja ettevõtte vanem-asepresident Pekka Hukkanen selgitasid, et turul on ülepakkumine ja Pärnumaal Paikuse saeveskis on tootmine liiga kallis.



6000 krooni ümberõppeks


Keskmiselt 12 000 – 13 000 krooni kuus teenivatel töölistel on sõltuvalt tööstaažist on lootust kahe kuni nelja kuupalga suurusele kompensatsioonile. Ettevõte lubab ka kompenseerida ümberõppe kulu kuni 6000 krooni.



Saeveski juhataja Tõnu Järve sõnul sõltub igaühe edasine saatus inimese erialast ja oskustest. «Elektrikutel, mehaanikutel ja keevitajatel ei tohiks probleeme tekkida.


Võib-olla kõige raskem on saeoperaatoritel, aga omal ajal tulid nad plaaditehasest või piimakombinaadist ja ilmraske ei tohiks ümberõppimine olla.»



Enda tulevikuplaane Järv kirjeldada ei osanud. Teadmatuses olid teisedki saeveski töötajad.



«Et koondamislaine alles oli, tuli selline uudis meile ootamatult,» rääkis tõstukijuht Tanel. 25. augustil oli Stora Enso Timber koondanud Paikuse saeveskis 34 inimest.



Vene palgid liiga kallid


Paikuse koondamine on osa Stora Enso ümberkorralduskavast, mille käigus kaotab töö 1700 inimest, neist 600 Saksamaal, 550 Soomes, 400 Venemaal ja 150 teistes riikides.


Stora Enso juhi Jouko Karvineni sõnul on Venemaa puidu eksporditolle järjest tõstnud ja tulevikus loodab Stora Enso rohkem Soome metsaomanikele.



Börs reageeris Stora Enso rekonstrueerimiskavale ettevõtte aktsia hinna tõusuga.

Tagasi üles