Ajaleht: Venemaa plaanib Balti laevastiku tuumapommidega relvastada

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevad Kaliningradi kesklinnas.
Laevad Kaliningradi kesklinnas. Foto: Reuters / Scanpix.

Ajalehe The Sunday Times allikate andmetel kaalub Venemaa esmakordselt pärast külma sõja lõppu varustada Balti laevastikku tuumalõhkepeadega.


Ajalehe andmetel on kõrged sõjaväeametnikud hoiatanud, et Venemaa võib tuumalõhkepeaga relvastada Balti laevastiku, vastukaaluks USA plaanidele rajada Euroopasse raketitõrjekilp.

Allikate kinnitusel pingestaks see veelgi olukorda, mis on tekkinud seoses Gruusia konfliktiga.

Venemaa plaanide kohaselt võivad tuumalõhkepead saada relvastuse osaks allveelaevadel ning sõjalaevadel ja pommitajatel Kaliningradis paiknevas Balti laevastikus.

Venemaa kõrge sõjaväeametnik kinnitas, et laevastik on olnud alarahastatud pärast Nõukogude Liidu lagunemist. «See on nüüd muutumas,» ütles allikas ajalehele.

«Ameerika raketikilbi rajamise plaani valguses vaatab armee üle oma tegevuskava, et anda Washingtoni tegevusele vastus,» lisas allikas.

USA saadik NATO juures Kurt Volker mõistis hukka Venemaa kava tuumalõhkepead Läänemere laevastiku relvastusse tuua.

«On väga kahetsusväärne, et Venemaa reaktsioon on viia tuumalõhkepead erinevatesse paikadesse, kui see tõele vastab. Kogu ülejäänud maailm ei soovi vanamoelist superjõudude konflikti,» ütles saadik.

Tagasi üles