Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Flora fännid: õiget fännikultuuri Eesti jalgpallis veel ei ole

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
FC Flora tulihingelised fännid.
FC Flora tulihingelised fännid. Foto: Artur Sadovski

Kui rootslasi on oodata tõepoolest koguni 600, siis ei tohiks kodumeeskonna fännid mitte mingil juhul kodumängul alla jääda. FC Flora mängijad saavad vähemalt teatud puntidele loota – klubi fännamisele pühendatud mittetulundusühing Viies Sektor ning grupp, kes kutsuvad ennast nimega Parem Tiib.

«Tegelikult jagunevadki Flora fännid kolmeks grupiks,» selgitas üks Parema Tiiva tundmatuks jääda soovinud liige. «Lisaks meile ja Viiendale Sektorile on sellised fännid, kes tulevad lihtsalt staadionile pöialt hoidma.»


Flora valjuhäälne toetamine sai tegelikult alguse juba klubi asutamisest, 1990. aastal. Nimelt tekkis siinsele venekeelsele jalgpallikeskkonnale vastukaaluks üks Eesti klubi ning kõik patriootlikud jalgpallifännid olid viimaks leidnud oma.


«Lõpuks saime jalgpallifännidena toetada eestlasi ning nii see pöidlahoidmine algaski,» meenutas vutisõber, kes tuntud nimega Rootsi Kunn. «Juba alguses oli meid ikka mõnikümmend. Aastatega on paljud küll vahetunud, kuid tasapisi me siiski kasvame.»


Rootsi Kunni sõnul kasvasid just sealt välja ka esimesed rahvuskoondise fännid. Näiteks kõikidele maarjamaalastele tuntud loosung «Võitle Eesti, võitle» on tuletatud rohesärklaste hüüdest «Võitle Flora, võitle».


Mõnekümnepealine fännikamp tunnistas veel, et inimesi käib tribüünidel vutilahinguid jälgimas nõnda vähe sellepärast, et siinmail pole õiget fännikultuuri veel tekkinudki.


«Ei tea, miks inimesed nii mugavad on. Kohapeal emotsioonide keskel on ju jalkat palju nauditavam jälgida,» imestas Viiendasse Sektorisse kuuluv jalgpallifanaatik Marko. Tänasel mängul loodavad Flora tulihingelised poolehoidjad siiski näha paarituhandepealist rahvamassi. (PM)

Märksõnad

Tagasi üles