Venemaa lennuk rikkus taas Eesti õhupiiri (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk An-148.
Lennuk An-148. Foto: SCANPIX

Täna kell 9.33 sisenes ilma loata Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas Vene Föderatsiooni piirivalve lennuk An-148, mis viibis meie õhuruumis ühe minuti. Sel aastal on see juba kuues rikkumine.

Lennuki transponder oli sisse lülitatud ja lennuplaan esitatud, piiri rikkumise hetkel ei olnud aga lennukil raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega, teatas kaitsevägi.

Välisministeerium kutsus rikkumise tõttu välja Venemaa suursaadiku Eestis ja andis üle protestinoodi.

See on juba kuues kord sel aastal, kui Vene õhusõiduk rikub Eesti õhupiiri. Viimati teatas kaitsevägi rikkumisest 7. oktoobril, kui Vene Föderatsiooni relvajõudude hävituslennuk Su-27 rikkus samuti Vaindloo saare piirkonnas Eesti õhupiiri.  

Valdav osa piiririkkumistest leiab aset just Vaindloo saare piirkonnas. Õhuväe teabespetsialist Alar Laats on varem Postimehele selgitanud, et selle üheks põhjuseks võib olla inimlik lohakus või eksimine.

Nimelt on Vaindloo saar nõks Eesti ülejäänud territoriaalõhuruumist väljaulatuv ja kui õhusõiduk tuleb Kaliningradist ja läheb Peterburi või vastupidi, siis võib seal olla kiusatus teha n-ö otselõige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles