Venelased ostavad Soomes strateegiliste objektide lähedusse maad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühele kahtlust äratanud Vene kodanikust ostjale kuulub näiteks maatükk Kuopio – Rissala lennuvälja (pildil) juurde viiva tee ääres.
Ühele kahtlust äratanud Vene kodanikust ostjale kuulub näiteks maatükk Kuopio – Rissala lennuvälja (pildil) juurde viiva tee ääres. Foto: Wikipedia.org

Vene kodanikud on pärast 2000. aastat ostnud krunte ja kinnisvara kaitsejõudude-, lennu- ja mereväe baaside lähedusse üle kogu Soome. 

Tehinguid on sõlmitud radarijaamade ja lennujuhtimissüsteemide, lõhkeaine- ja laskemoonaladude ning salajase lennupolügooni naabruses, kirjutas tänane Iltalehti.

Vene kodanikele kuuluvaid kinnistuid leidub iga sõjaväelennuvälja külje alt.

Maatükke ja kinnistuid on ostetud oluliste sidemastide ja elektrienergia põhivõrgu lähipiirkondadesse ning maanteede ja raudteede sõlmkohtadesse.

Kinnisvaratehinguid on sõlmitud tähtsatel sadama-aladel ja Turu saarestikus navigatsiooni põhiväila ääres.  

Tehingute sõlmimisel on toodud erinevaid ettekäändeid. Räägitud on puhkekülast või veekeskusest. Ostetud on mahajäetud maju, vanu laagrikeskusi ja koolihooneid, metsaga kaetud maaribasid ning krunte, põhjendades tehingut äriplaaniga.

Kõiki neid hankeid iseloomustab plaanide kokkuvarisemine. Krundi piirid on tähistatud ja uue omaniku nimi kantud maa-ametis vastavasse registrisse, ent tehingu sõlmimise hetkel välja käidud plaanid tootmishoonetest ja veekeskustest on jäänud valdavalt teostamata. Eraisikule ostetud maatükkidel käiakse harva.

Ostjaks on olnud kas Vene ärimees, grupp ettevõtjaid või Vene päritolu Soomes registreeritud firma. Tähelepanuväärne osa tehingu või tehingutega seotud ettevõtjatest on kas otse või kaudselt seotud Kremliga, president Vladimir Putini administratsiooniga. Nende hulgas on presidendi ametkonda ja muidu lähiringi kuuluvaid inimesi ning ka Nõukogude-aegse julgeolekuteenistuse KGB endisi töötajaid.   

Pikemalt loe homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles