Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Inimesed mõistavad enam hukka tapmist, vägistamist ja uimastimüüki

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Abort ja suitsetamine on elanike silmis moraali seisukohalt vastuvõetavamad, karmi hukkamõistu väärivad vägistamine, tapmine ja uimastite müük, vahendas Eesti Päevaleht riigikantselei tellitud uuringut.

Kõige mõistvamalt suhtusid ligi 1000 küsitletut aborti, kusjuures tolerantseimad olid kõrgharidusega inimesed. Leebe on Eesti elanike suhtumine ka suitsetamisse, mida kõige rohkem taunivad vanad naised ning heaks kiidavad noored mehed.

Vägivallategusid – vägistamist ja tapmist – mõistetakse kümnepallilisel skaalal hukka peaaegu täielikult. Samuti uimastimüüki.

Sama ränkadeks tegudeks peetakse varastamist, peksmist ning ka purjuspäi auto juhtimist.

Ka altkäemaksu andmist peetakse keskmisest veidi taunitavamaks, aga sellesse suhtumine sõltub vanusest. Kuni 40-aastaste jaoks pole see eriti hull patt, kuid pensioniealised peavad seda peaaegu võrdseks vägivallatsemisega.

Seksiteenuse ostmine on moraaliuuringu järgi Eestis üsna lubatud tegevus. Sellesse suhtuvad karmimalt päris noored, alla 20-aastased ning vanemad alates 50. eluaastast. Mida rikkam inimene on, seda mõistvamalt ta suhtub ka seksiteenuse ostmisse.

Joomist küsitluses osalenud eriti ei tauninud. Kõige mõistvamad on selle suhtes kuni 30-aastased mehed ja kõige sallimatumad vanemad naised. Eestlased on viinavõtmise suhtes pisut sallivamad kui muude rahvuste esindajad ning mitte Eesti kodanikud.

Riigikantselei poolt aprillis tellitud ning Turu-uuringute AS-i korraldatud uuring palus elanikel hinnata 17 tegu skaalal «aktsepteerin – mõistan karmilt hukka».

8.–22. aprillini tehtud küsitluses küsiti 996 inimeselt veel ka suhtumist liigkasuvõtmisse, ropendamisse, abielurikkumisse, valetamisse ja võlgu elamisse.

Tagasi üles